2 Mayıs 2010 Pazar

FRANSA LYON


Fransa' nın gastronomi baskenti olarak kabul edilen Lyon, ülkenin en yoğun nüfusa sahip ikinci sehridir... Saone ve Rhone nehirleri kıyısında yer alan şehir, kıyı sehirlerin masumiyetini her yönü ile hissettiriyor.

Rönesans mimarisinin basarılı örneklerinin yanı sıra, her köşesinde müze ve sanat durakları bulunan kent, önem verdiği sanat dalları kadar dünya mutfağına kazandırdığı lezzetleriyle de dikkat çekiyor. Kafeleri ile olduğu kadar bistrolari ile ünlü Paris`in 19-yüzyıldan bu yana devam ettirdiği bistro kültürünün Lyon' daki adı, 'bouchon' (bu-son). Geleneksel 'bouchon'lan keşfetmek Lyon'u tanımak demektir.
MÜZE TURU SONRASI KEKİKLİ KIS
17. yüzyıldan bu yana Lyon, Paris`ten sonra sanatın gelişimine en çok katkıda bulunan şehir olarak biliniyor. Antik eserlerin yer aldığı küçük Louvre Müzesi olarak adlandırılan sarayda, 5 asırlık tablolara, heykellere ve objelere rastlamak mümkündür.

Güzel Sanatlar Müzesi `nin yer aldiğı Saint Pierre Kilisesi sonrası, canınız farklı bir müze gezmek isterse Lyon`un kumaş müzesi oldukça ilgi çekici. Tekstil alanında öncü şehirlerden biri olan Lyon`daki bu müze, renkli ipek kumaşlar, halılar ve duvar kağıtlarından oluşturulmus farklı kompozisyonlarla dikkat çekiyor. Müze turunuz sonrasında Lyon sokaklarına çıktığınızda soğan ve baharat kokularınn yükseldiği `bouchon ların kapısını çalmakta fayda var.

Yemeğinize istah açıcı etkisiyle bilinen ve tipik bir Fransız lezzeti olan soğan çorbasi ile başlayabilirsiniz. Lyon`da krema ile pişirilen soğan çorbasının lezzeti her yerdekinden farklı. Kentin en çok bilinen `bouchon` yemeği `Quiche Lorraine`. Soğan, taze kekik ve Emmantal peyniri kariştırılarak hazırlanan karışım, taze hamura eklenip taş fırınlarda lezzetli kislere dönüşüyor. Tek kişilik kisle-rin yanı sıra 4 kişilik pasta boyunda hazırlananları da vardır. Lyon`un tipik salatası, sirke soslu kıvırcık salata tabağı da kisin yanında servis edilen garnitürlerden, isteğe göre salataya çılbır yumurta ve kruton da eklenebiliyor.
Lyon - Fransa Lyon - Fransa Lyon - Fransa

LYON YEMEKLERİ
Lyon Mutfağında akşam yemekleri uzun ve lezzet dolu dakikalar olarak kabul ediliyor. Çoğunlukla aile ile geçirilen, en neşeli dakikaların yaşandığı akşam yemeklerinde, ister bir 'bouchon'da, ister evde, isterseniz sevimli bir Lyon kafesinde olsun, ana yemek için 3 ayri seçenek sunuluyor. Belçika'nın vazgeçilmez lezzeti midye, Lyon'da da oldukça popüler. Midye Mariniere, gün batımından itibaren restoranların mönülerine ekledikleri ilk lezzet. Beyaz sarap, soğan ve maydanoz ile özel midye tencerelerinde pişirilen midyenin sosu da kendisi kadar lezzetlidir.

Lyon' da et yemekleri genellikle tencerede pişiriliyor. Yahni benzeri tatların en bilineni domates soslu biftek. Kısık ateşte saatlerce yumuşatılarak pişirilen bifteklerin her damak lezzetine hitap ettiği söyleniyor. Lyon'un Fransız Mutfağına en büyük katkısı kaz ciğeri. Toie gras olarak adlandırılan yemek, `bo-uchon`lara özgü bir tat. Gerek etin, gerek midyenin, gerekse ciğerin yanında sunulan vazgeçilmez lezzet ise kızarmıs patates. Majör Martin Caddesi`nde yer alan Cafe des F^dera-tions, üç lezzeti de başarı ile sunanlardan sadece biri. Akşam yemeklerinde lezzetli `bouchon` tatlarına Lyon`un 31 farklı mahzeninde bekleyen kırmızı ve beyaz saraplar ile yeni mahsuller eşlik ediyor.

LEZİZ KRUVASANLAR
Lyon, Fransiz Mutfağı nın geleneksel tatlarını basarı ile sunan kentlerden bir tanesi. Michelin yıldızlı restoranları, dünyaca ünlü şef aşçıları ile tanınan kentin, eski Lyon`da yer alan pastanelerinde sabahın ilk işikları ile duyulan kokular çikolatalı kruva-san ve sıcak çikolatadan geliyor. `Pain au chocolat` olarak adlandırılan kruvasanların vişnelisi de son yılların tercih edilen lezzetlerinden. Nehir kenarında sabah yürüyüşünü bitirenler, okula yetişenler, çalışanlar ve Lyon`u keşfedenler geleneksel tatlar kuyruğuna giriyor. Gün batımı saatlerinde, Rhone Nehri`nden kenti izleyip tekne turuna çıkanlara limonata ikram ediliyor. Ev yapımı limonatanın az şekerli ve buruk tadı, Lyon un önemli lezzetlerinden biri.

(Michelin yıldızlı restoranları, dünyaca ünlü şef aşçıları ile tanınan kentin, eski Lyon`da yer alan pastanelerinde sabahın ilk ışıkları ile duyulan kokular çikolatalı kruvasan ve sıcak çikolatadan geliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder